Saturday, 8 December 2012

Resepi Puding Caramel


Hye and Assalamualaikum! :D
This is actually my second post here in blogger..
yeah I'm still learning and trying to customize my blog..
it's quiet hard..
and my internet connection is also super slow..
i'm not lying,,but better have than never.

Kay, now I'm going to share a simple and all favourite recipe....
Caramel Pudding!!!!!

Well i'm sorry, my caramel pudding doesn't look really good..
LOL, that is because I don't have the right size of loyang..
loyang kat rumah smua besar-besar..
haha, aq pun balun lah apa-apa mangkuk besi yg keci aq jumpa..hehe
but walau rupa dya macam tuuu..
tapi rasa dya sdap and addictive!!!!!!


So move on to the recipe.. :)


Resipi Puding Caramel

Bahan-bahan untuk karamel

1 cawan gula
1/2 cawan air

Bahan-bahan untuk membuat puding

1 tin susu cair
4 biji telur gred A (klw gred B guna 5 biji okay?)
1/2 cawan gula (klw tak nak manis sgt kurangkan ajer,, sbb karamel nti akan manis juga ^^)
2 sudu makan susu pekat (klw tak nak campur, oke juga)
1 sudu teh esen vanilla


Cara-cara membuat puding

  1. Panaskan kuali n then tuang 1 cawan gula kat kuali tu, tmbah air sedikit, sedikiiiit shaja supaya gula tu tak berapa melekat dengan kuali bila ia start cair.
  2. Gaul dan terus menggaul sampai gula tu dah mula keperang-perangan. 
  3. Tuang kan air setengah gelas kat dalam kuali. Hati-hati bila menuang, sbb gula hangus tu sgt agresif bila dituang air.
  4. Lepas dah tuang air tu tunggu smpai jadi pekat and yakin karamel tu boleh beku. Jangan terlebih hangus ye tuan2 dan puan2 sbb nti karamel tu rasa pahit, oke? 
  5. Sementara tu panaskan lah air pengukus anda, ye tuan2 dan puan2....
  6. Lepas dah pekat tu, tuang lah gula tu ke dalam acuan yang nak diguna nanti, and biarkan dia sejuk.
  7. Okay, now, kita wat puding dya pula. Pecahkan kesemua telur tu ke dalam mangkuk and pukul hingga sebati lah katakan.
  8. Pastu masukkan bahan-bahan yang selebihnya and pukul and gaul sehingga sebati..oke? 
  9. Pas dah rasa sebati tu, tuanglah ke dalam acuan yg berisi karamel tdi. Pastikan karamel tu betul2 beku oke? Semasa tuang tu pastikan tapis dulu adunan tersebut.
  10. Dah selesai smua tu, masukkan lah acuan or loyang or mangkuk yg berisi puding tu kat dalam pengukus. Pastikan air pengukus tu sda menggelegak.
  11. Pastu kukus lah iya selama 30 minit-1 jam.. semasa kukus tu, peep in lah puding kmu tu, samaada iya cukup masak ataw belum...
  12. Sesudah masak, sejukkan dulu, jgn terus2 masuk peti ice, nti icebox rosak. LOL ><. Sudah suam2 suku tu masukanlah ke dalam icebox and wait smpai dya sejuk.
  13. Bila dya dha sejuk terbalikkan je acuan kamu tu ke atas pinggan, and jadilah puding karamel..voilaa!! :D


Keke, masa buat benda neh,
sya slalu struggle nak buat karamel tuh..
kadang2 belum cukup hangus,,,
pastu terlebih hangus lah..
ahahahahha, sampai buat berkali2 dalam satu masa.

so to all, selamat mencuba! :D


No comments:

Post a Comment