Sunday, 9 December 2012

Resepi Mild Sujebi

Hello and Assalamualaikum...
it's me again..
hee, today I wanna share what have I done today..
It's my first time buat benda ne actually..
and..rasa dya sedap..ikut citarasa masing-masing lah..
but for me, it's nice and edible.. LOL ><

okay..Sujebi is one of the korean dishes,
that used hand torn noodles...remark HAND TORN NOODLES..
that is the difference of Sujebi than other noodles soup..
that used machine or knife to cut it..

Masa buat benda ne, bahan2 dya simple je actually..
but smpai je part-part nak koyak doh tuuuu..
agak susah sikit lah..sbb doh yg aq wat tdi agak banyak walaupun nmpk sikit..rupenyeee I tertipu okay..
cukup untuk hindangan 5-6 orang, padahal kat rumah ada tiga orang saja..haha.
but well, mmg bepeluh-peluh walaupun bwh kipas bila koyak doh tu tadi..
pa tdaknyee, dpan dapur gas tu syggg..mmglah panas..
heee, so adive sy, klw nak buat banyak2, minta tlg la sape2 yg ade kat rumah tu..
koyak2 doh mcm Plasticine..haha

Aq ne bnyk ckp mcm always..sorry..habit.. haha
haaaa, the picture below shows the sujebi that I just made a few hours ago.
Mula2 buat mmg takutlah, takut tak sedap..haha
tpi bila rasa, sdap and sesuai pla bahan2 dya untk smua ne

Oh ya, Sujebi ne actually ada dua type,
one yg mild, n one is perisa tom yam, but now sy cume buat yg mild
because yg tom yam tuu, nak cmpur kimchi..
memandangkan aq takde n belum prnah wat kimchi aq wat yg mild ne lah dulu.. 


Okay, full stop, now I'll tell u the recipe of the Sujebi.

Resepi Sujebi (for 5 persons)

Bahan-bahan untuk doh

4 cup of flour or tepung gandum
2 cup of plain water (boleh tambah or kurangkan)
2 table spoon of cooking oil
1 tea spoon of salt (boleh kurangkan juga)
1/2 tea spoon of sugar

Bahan-bahan untuk sup

3 table spoon of pati ayam TUMIX (klw nak guna kiub pati ayam pun boleh)
2 tea spoon of salt
1 tea spoon of sugar
2 tea spoon of black paper
1 ulas bawang merah (ditumbuk)
1 ulas bawang putih (ditumbuk)
1 ulas bawang putih (dipotong dadu)
2 biji kentang (dipotong dadu)
1/2 cup of anchovies or ikan bilis
700 ml of water

Cara-cara

  1. Mix all the ingredients for the dough in a bowl or yg swaktu dengannya. Uli dan uli dgn penuh smngat sehingga sebati. Pastu biarkan je doh tu dulu and move on to make the soup. 
  2. Tumis lah kesemua bawang2 yg telah ditumbuk and dipotong dadu tu kat dalam kuali. Masukkan juga ikan bilis yee.. Tumis smpai bawang tu dah kekuningan sikit.. biar kuar bau wangi dia.
  3. Masukkan pula kentang yang telah dipotong dadu ke dalam kuali.
  4. Pas dah kuning tu, masukkan serbuk pati ayam tumix tu and gaul dan gaul.
  5. Tuang air kat dalam kuali. Campur semua bahan perisa garam and gula, black pepper also.
  6. Bila rasa sup tu nak panas, cepat2 ambil doh tadi and mulakan operasi koyak-mengoyak. Tarik nipis-nipis ye....biar senipis yang boleh.. teruskan usaha carik2 doh smpai lah doh tu habis..
  7. Pastu tnggu sup mendidih. Sblum dihidang, rasa dlu ek, cukup rasa or tidak.. don't blame me. hee.
  8. Ha, sda ras tu, bolehla dhidang........ klw yang suka pedas-pedas tu, pa lagi bubuh lah lada menigkut citarasa..bru ada ummpphh!! hehehehe

Hee, masa sya buat ne tdi..
kat rumah sya takderr bilis..
jadi...sya pun jdi chef pandai-pandai lah tukar bilis tu dgn ayam..
kekeke..but sedap lah juga..

Okay, tu sje... to all 
SELAMAT MENCUBA! :)



No comments:

Post a Comment