Okay, hello all!! this is my first post in the blogger world..
keke, was intigued on making blog, so I did..
okay, here i want to share my experience on making one of the lorean dishes.
I really love korea, and I also love cooking,
so then, i tried cook their cuisine okay??
hehe, ne first try ne..soo
hasilnya adalah kat dalam gambar kat tu okay?? :D
Bibimbap ne actually adalah nasi campur ataupun mixed rice..
hee, rasa dya sangat sedap, n healthy and balanced diet yerr..
sooo,.. tak perlu lah risau..keke
cuma satu tips je la, if u thinks u're gonna be putting lots of ingredient on top of the rice,
i advise u do not, yes DO NOT put too much rice, unless you sure you can finish it all. LOL
which is impossible for me,
because the first time I did it, I put too many rice on the bowl,
n then when I put the ingredients,
melimpah ruah la jadinyaaaa, bila dah digaul2 dgn skuat hati. hahaha
pastu tak habis, membazir je .. =.=
hee, resipi bibimbap aq ne, kadang2 aq modified,
sbb ye lah, kadang2 takde bahan2 nye kan..hee ><
lebih2 lagi red paper paste yg susah ntah kat mana nak cari tuu
soo I akan buat sendiri lah menatang merah tuu.
haha, n yg lucunya, aq tak tahu pun rasa yg sebenar red paper paste ne mcm mana..
aq just bedal je buat dgn resipi yg aq jumpa kat internet. lol ><
okay, dah panjang lebar cakap..hehe
I'll move on the recipe okay??
Resipi Bibimbap
Bahan-Bahan utk daging
Daging or daging kisar pun boleh1 ulas bawang putih
Black pepper
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
1 sudu makan Kicap
1/2 sudu makan Sos tiram
Bijan
Minyak bijan (klw tak de guna je minyak ape2, asal memang khas untuk masakan ><)
Bahan-bahan utk sos
2 table spoon of gochujang or red paper pasteGula secukup rasa
1 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
Minyak bijan
Bijan
Cuka
Bahan lain
Satu mangkuk nasi1 biji telur
Timun
Lobak merah
Cendawan (apa2 jenis cendawan lah..haha)
Kobis
Bayam
Tauge
Kentang
Cara-cara
- First of all, campur ke semua bahan2 untuk daging tu, gaul hingga sebati. Pandai-pandai lah agak perisa tu ye, kalaw rasa daging tu banyak tambah2 la perisa tu okay?? Tpi jgn melebih2 pula. Lepas tu perap lah sementara buat benda lain kan.
- Next, masak sos untuk dicampur nti kat dalam kuali sehingga masak.
- Yg ne step paling lenguh sikit lah, potong2 segala bahan aka sayur2 yg d list tu.. Potong secara memanjang n kurus-kurus, macam kat dalam gmbar tu.
- Lepas dah potong sayur2 tu smua, anda boleh lah goren satu per satu, jangan campur adukkan okay?? nti tak jadi lah nak susun2 kat atas nasi nanti. Pesanan dari saya, don't fry deep fry the vegetables, mcm nak goren pisang pula, biar minyak tu cukup2 spaya sayur tak melekat kat kuali jerr..
- Goreng lah telur tu, ikut suka hati..boleh goreng style telur mata or dadar, or kasi hancur-hancur. Sometimes, i goreng telur mata n other time I just goreng mcm telur dadar n then kasi hancur-hancur.
- Okay, ambil balik daging yg dha d perap tuuu, tuang minyak sikit kat dalam kuali n then goreng sampai masak. Jangan bnyk sgt minyak tu, biar cukup utk supaya daging tak melekat.
- Masukkan nasi dalam mangkuk, better kat dlm mangkuk supaya senang nti nak menggaul.
- Letakkan telur mata kat atas nasi tersebut.
- Pas dah selesai smua persediaan tu, masuklah kat part susun-menyusun. Arrange all the vegetables like in the picture above.
- Letakkan daging kat tengah2, or boleh juga letak kat tepi if u all nak nampakkan kuning telur kat center tuu.
- Lepas tu, dah siap! Sebelum makan, pastikan gaul dulu okay?? Gaul dengan bersungguh2 ye.. biar sebati. Baru rasa kesedapannya.
Yep tu je, resepi nya..
Not that hard, but quite the effort..
nak potong2 smua sayur tu, n then goreng tu goren ne..
haha, it's time consuming I guess.
But the result is daebak okay?
kadang2 kan, bila I malas nak buat gochujang tu,
sya akan gantikan dengan sambal lada kering,
sedap juga weiiiiiii..
licin mangkuk sekali makan..haha.
So...selamat mencuba.. :D
No comments:
Post a Comment